Open Oproep Gemeenschapscentrum

Heuvelland

Open Oproep Gemeenschapscentrum

Heuvelland 2009

De gemeenschap ontmoet het gemeenschapscentrum

Loker, een dorpje in West-Vlaanderen is één van de acht deelgemeentes van de gemeente Heuvelland. Op een boogscheut van de kleine dorpskern vind je de vooral bij fietstoeristen bekende Kemmelberg, Zwarte- en Rodeberg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het dorpje met zijn 500 inwoners zich doorgaans erg bescheiden opstelt. Daar kwam in 2008 verandering in toen het gemeentebestuur besloot om een nieuw ontmoetingscentrum voor de lokale verenigingen te bouwen via een open oproep georganiseerd door de Vlaamse Bouwmeester.

Het bestaande gebouw op deze lokatie deed dienst als schoolgebouw en wordt momenteel gebruikt als bureel en buitenschoolse kinderopvang. Het te bebouwen perceel is gelegen in de dorpskern van Loker en sluit onmiddellijk aan bij het speelplein en het DorpsOnmoetingsPunt (DOP). De onmiddellijke omgeving wordt gekenmerkt door een aantal beeldbepalende gebouwen (oude directeurswoningen en pastorie) en een geklasseerd monument (toren van de kerk). Tegelijkertijd vormt het perceel ook de overgang tussen de bebouwde omgeving naar het achterliggende open landschap met op de achtergrond de Kemmelberg.

Ons ontwerp neemt als uitgangspunt niet wat er nog moet komen, maar wel wat er al is. Daarom wordt de natuurlijke glooiing van het terrein gebruikt en krijgt het uitzicht op de Kemmelberg een prominente plaats. Ook is het de bedoeling dat een sereen gebouw verrijst dat niet de strijd aan hoeft te gaan met het dorpszicht, maar dat zich, naar het karakter van de streek, stil en bescheiden, maar wel krachtig opstelt.

Zowel buiten als binnen werd er bij de keuze van het materiaal (metselwerk typisch voor de streek, beton, gladde pleister, groendak) voor soberheid gekozen. Ook bij de gevelgeleding werd dit criterium gehanteerd. Zo compenseert de open bovenverdieping de geslotenheid van haar gelijkvloerse tegenhanger. Wanneer mensen elkaar ontmoeten in het centrum zie je en dan vooral ‘s avonds dat meteen op straat zonder dat de kaarters, quizzers, scouts en chiroleden, dansers of toneelspelers daar nadelen van ondervinden. Het ontmoetingscentrum zorgt zo op een leefbare manier voor leven in de straat en bij uitbreiding voor leven in het dorp.

De bovenverdieping bestaat uit drie autonome en qua grootte van elkaar verschillende ‘blokjes’ die de diversiteit van de verschillende activiteiten die in het centrum aan bod kunnen komen verbeelden. In het middelste volume huist de toneeltoren van de polyvalente zaal die zich daaronder bevindt. Het podium kan doordat de zaal de natuurlijke glooiing van het terrein volgt in twee richtingen worden gebruikt. Deze blokjes bepalen het plafond van de ruimtes die zich op het gelijkvloers bevinden. Zo blijft er op elk moment een visuele verbinding tussen de verschillende gebruikers en hun activiteiten in het ontmoetingscentrum.

Verder vindt men naast de gebruikelijke openbare voorzieningen in het gebouw ook nog een repetitielokaal, drie vergaderzalen, een keuken en bureauruimte.

i.c.w. Tom Spaenhoven
landschape: burO Groen