Woning DJ

Asse

Woning DJ

Asse 2015

De klant benaderde de architect met één eis, de woning zou een houtbouw zijn. Ruimtelijk koos de architect resoluut voor contrasten. Deze twee gegevens komen overal in de woning terug. De noordzijde waar straat en wijk zich bevinden is volledig gesloten. Aan de zuidzijde zorgen grote glaspartijen voor een overvloed aan natuurlijk licht en openheid gericht op de tuin.

De gevel bestaat uit cederhouten shingles en stralen een natuurlijk warm gevoel uit en het verlangen van de klant om in hout te bouwen. Het proces van veroudering en verwering door zon, regen en wind zorgt voor continu veranderende kleurpaletten variërend van oranjebruin, beige en donkerbruin tot grijs. De raamkaders zijn van hout en zodanig behandeld dat ze een grijze tint krijgen. De kleur die het gevelmateriaal na verloop van tijd in droge toestand aanneemt.

De open carport is het eerste dat opvalt aan de woning, als het ware een hap uit het woonvolume. Meteen een eerste hint van de architect naar een spel van ruimtelijkheid dat zich binnenin afspeelt. Een mat bronzen glazen deur en stalen stijlentrap scheiden inkomhal en woonvertrekken. Het openen van deze deur opent als het ware de woning een verduidelijkt de centrale rol van de trap. Een stijlenwand die daarnet inkijk verhinderde zorgt in de langs richting voor transparantie. Hoewel er twee ruimtes zijn ontworpen, keuken en leefruimte, voelen deze als één aan. Kastenwanden in beide ruimtes benadrukken dit en lopen van voor tot achter door de woning. Voor deze kastenwand (en in de hele woning) is gekozen voor constructief multiplex om ook binnen de keuze voor hout te accentueren. Het gebruik van natuurhout voor de kasten zorgt ondanks openheid vanwege vele ramen en meerdere hoge ruimtes toch voor een zeer warm en huiselijk gevoel. Omwille van gebruik, duurzaamheid en belasting van de gelijkvloers is gekozen voor een lichtgrijze betonvloer. De combinatie met de licht grijs afgewerkte raamkaders zorgt ervoor dat de vloer als ware doorloopt tot aan de grasrand.

Aangezien de hoogte van de dakrand stedenbouwkundig vastlag in deze wijk kon geen volwaardig tweede verdiep voorzien worden. De kleine dakkapel boven de trap en het tussenbordes is niet enkel een knappe en mysterieuze lichtvang. Maar een creatieve antwoord van de architect om antwoord te bieden op die beperking. Door deze kleine uitsparing is volwaardige circulatie mogelijk. De stedenbouwkundige beperking lag ook aan de basis om het verdiep voornamelijk van licht te voorzien door daklichten. Dit sluit perfect aan bij de vraag om een meer gesloten en warme sfeer vanwege het private karakter van deze ruimtes. Om diezelfde reden is gekozen voor parket als vloerbekleding. De gekozen lamel op kant sluit aan bij vraag om hout in de woning en is tegelijk een parket met weinig tot geen afval. Het formaat liet ook toe om de optreden naar de slaapkamers mee uit te voeren in dezelfde strokenparket waardoor de houten vloer als een tapijt uitgerold ligt over het gehele verdiep.

Aangezien hout niet voldoende duurzaam zou zijn in natte ruimtes is voor beide kleine badkamers gekozen voor Mortex. Een hydrofobe beschermde laag op de houten onderbouw en constructie. De beige kleurtint sluit perfect aan bij de kleur van de gebruikte natuurlijke materialen. Alle kasten op het verdiep zijn ook uitgevoerd in constructief multiplex. Om aan te sluiten bij de beige en houten tinten is gekozen voor duurzaam bronzen deurbeslag en zijn alle kranen wit.

ingenieur: UTIL