Notariaat + Woning

Halle

Notariaat + Woning

Halle 2016

Een klassiek herenhuis in Halle met meerdere gezichten, zowel qua architectuur als gebruik. Zo staat de gevel met grandeur in schril contrast met de achterbouw en verouderde staat van een deel hiervan. Daarnaast werd en zal het gebouw door verschillende gebruikers gebruikt worden. Een woongedeelte in de bovenste vertrekken, een kantoor op de gelijkvloers en twee bijhorende ontvangstruimten voor klanten. Het belangrijkste gebrek is het verschil in afwerking door laat aangebrachte eclectische decorelementen. Samenhang is dan ook volledig zoek vanwege deze verscheidenheid.

De keuze voor een zeer grondige verbouwing van de achterbouw is dan ook vanzelfsprekend. Daarnaast wordt het kantoorgedeelte grondig aangepakt en worden andere ruimtes van het hoofdgebouw mee afgewerkt. Dit zal resulteren in meer samenhang en een duidelijk geheel.

In de ontvangstruimte is gekozen om het zeer decoratieve en eclectische interieur een frisse maar nog steeds klassieke make-over te geven. De gedurfde keuze voor goudkleurige muren vervult in dat opzicht perfect die taak. Meubels in notelaar sluiten aan bij de oorspronkelijke uitstraling van het klassiek houten interieur en lichtgrijze stoffen akoestische panelen geven de ruimte warmte en akoestisch comfort.

In het voorste deel van het gelijkvloerse kantoor worden de raampartijen behouden, in het tweede deel worden grote ramen toegevoegd en komt een lichtvang in het plafond om indirect zonlicht binnen te brengen tot in de bureau’s. De andere ramen zitten namelijk weg van de zonkant.

In het hoofdgebouw worden alle kamers afgewerkt met warme materialen volgens hetzelfde principe als het ontvangstbureau. Het klassieke interieur van het huis blijft gerespecteerd maar wordt soberder ingekleurd. Enkel de zolderruimte wordt hier grondiger gerenoveerd en zal enkele logeerruimtes krijgen.

De achterbouw wordt wel grondig aangepast en zal de draaispil worden van het woongedeelte. Alle aparte vertrekken zullen hierop uitgeven, op het eerste verdiep zal dit de keuken zijn en toegang tot de achtertuin, op het tweede verdiep de dressing en badkamer. De achterbouw laat wel grote aanpassingen toe en wordt gebruikt om veel licht binnen te brengen via alle zijden behalve de gemene muur. Grote schuiframen op elk verdiep en dakramen zorgen continu voor lichttoetreding en stimuleren ruimte en tijdsgevoel. Het hoofdbouw blijft behouden, het achterste gedeelte wordt afgewerkt in een ruwe witte baksteen. Er wordt gekozen voor twee formaten waardoor meer reliëf en een meer levendige gevel ontstaat.