KDV Windekind

Jette

KDV Windekind

Jette 2023

In Jette, Brussel, zijn de gebouwen van het kinderdagverblijf Windekind toe aan een grondige renovatie. De twee oog in oog staande gebouwen hebben door de jaren heen verschillende werken ondergaan waardoor de leesbaarheid zoek is. Het oost-west georiënteerd complex geniet daarbovenop van een pak zonlicht gedurende de hele dag, maar ondervindt daar voornamelijk de nadelen van. Door gebrek aan zonwering, isolatie en efficiënte ventilatie kampen kinderen en personeel met een probleem van oververhitting in de zomer. Ten slotte verdienen de speelse binnenkoer en tuin een kwaliteitsvolle transformatie waar meer pit en fun van afstraalt.

Een combinatie van architecturaal bescheiden toevoegingen en energie-efficiënte ingrepen dient het geheel te begeleiden naar een duurzame toekomst. Met dit in het achterhoofd pakken de voorgestelde oplossing steeds meer als één probleem tegelijk aan. Het nieuw te bouwen terras aan het voorgebouw is daar een schoolvoorbeeld van. De betonnen uitkraging met zijn bolvormige uitsparingen onderin steunt op slanke kolommen, en doet dienst als (vlucht)terras voor de leefgroepen op de eerste verdieping, afdak voor de binnenkoer én zonwering voor de gelijkvloerse ruimtes. Deze wordt afgewerkt met een fijn gedetailleerde balustrade in staal en zorgt samen met de vluchttrap voor een vernieuwde connectie tussen het voorgebouw en zijn buitenruimtes. Het gebouw wordt verder opgewaardeerd door de volledige gevel te isoleren en af te werken met een lichtgrijze crépis en zonwering in houten schuifpanelen.

Het gebouw achterin het perceel wordt voornamelijk op de verdieping grondig aangepakt. Ook daar wordt een toegang gecreëerd tot een nieuw terras bovenop het dak en omringd door een extensief groendak. Voor- en achtergebouw worden zo op een esthetische wijze visueel aan elkaar gelinkt. Het is op deze verdieping dat de leefgroepen het meest lijden onder de hitte. Lage plafonds met weinig lichtinval maar toch een sterke zonnetoetreding hebben een negatieve invloed op het comfort en het binnenklimaat. De bouw van de twee lichthappers bovenop het dak pakt deze problemen op een kwaliteitsvolle manier aan. De volumes met automatisch opengaande ramen zorgen voor meer vrije hoogte, brengen licht binnen én maken een efficiënte natuurlijke ventilatie en nachtkoeling mogelijk in de leefgroepen van de kinderen. Naast externe zonwering in de vorm van verticale vinnen wordt deze verdieping rondom geïsoleerd en hoogwaardig afgewerkt in natuurlijk vergrijsde beplanking met open voeg.

Dankzij een duidelijk concept, een aantal goed overwogen ingrepen en het investeren in low-tech, energie-efficiënte, user-friendly technieken wordt dit project omgebouwd tot een duurzaam ensemble. Windekind krijgt met deze kindvriendelijke renovatie comfortabele binnenruimtes, gedifferentieerd buitenruimtes en een duidelijke leesbaarheid. De crèche krijgt op die manier nieuw leven ingeblazen.

Brussel, conferentie Bruxeo: Energie- en milieutransitie 'Welke rol en welke impact voor de Brusselse vzw's?'