House DM

Halle

House DM

Halle 2020

A classic town house in Halle with several faces, as well on architecture level as trough the use. The grandeur of the facade of the main building is extremely contrasting compared to the extension at the back and its condition. The house was and will be used by several different users. A living part on the upper floors of the main building and an office at street level. The biggest encounter was the eclectic decoration in the interior and the enormous differences in finishing of several parts of the building. In short, a lack of coherence.

The choice to renovate the back part in a very thorough way is evident. The offices received a very profound make-over and other parts of the building are finished in a proper way. Aiming for more coherence for the whole of the building.

The main building received a proper make-over with warm materials. The classical interior of the main building is respected but threaten more sober. The attic is renovated properly resulting in accommodation for people to stay over.

The back extension is fully renovated and became the spinning wheel of the living part. All other rooms lead to this extension, on the first floor there’s the kitchen and access to both roof garden and garden, on the second floor dressing and bathroom. While the main-building has its own character, the extension had no real architectural value. Therefor ideal for bigger interventions to obtain more light in the house. Large sliding windows on each floor opening to the garden and skylights in the roof to emphasise the feeling of space and time. The extension has been finished with a rough brown brick. The architect chose two different brick sizes to accentuate relief thus introducing a more vivid facade.

engineer: Bob Huysman
landscape: Buro Buiten