Loft B&W

Sint-Pieters-Leeuw

Loft B&W

Sint-Pieters-Leeuw 2008

Deze loft van 110m2 bevindt zich binnenin een oude site: de voormalige Molens van Ruisbroek. Dit industriële complex bevindt zich tussen velden langs het kanaal Brussel-Charleroi op een kleine tien kilometer van Brussel. Als uitgangspunt voor het ontwerp wordt er voor het behoud gekozen van de betonnen contouren van het oorspronkelijke geheel maar voegt men een nieuw rechthoekig volume aan deze ruimte toe dat op de eet- en leefruimte na alle functies bevat en zich vrij in de ruimte bevindt.

De bestaande structuren (baksteenmuren, balken en plafond in beton) worden behouden en witgeschilderd wat voor eenheid tussen de verschillende eenheden en materialen zorgt. De ruwheid van het originele gebouw wordt zo veel mogelijk bewaard en contrasteert bewust maar subtiel met het uiterlijk van het nieuwe volume in glad pleisterwerk dat langs weerszijden volledig los staat van de oorspronkelijke bakstenen muren. Zo blijft het mogelijk om van overal in de loft ongehinderd tot ver in het Pajottenland naar buiten te kijken. In dit volume zijn de plafonds van de vertrekken op het gelijkvloers: gastenkamer, dressing en toilet bewust laag gehouden om op de verdieping een bureau met zicht op de leefruimte en een ruime werktafel mogelijk te maken. Maar wie op het eerste zicht een eenduidig verhaal verwacht van een volume bestaande uit twee op elkaar gestapelde verdiepingen, komt bedrogen uit. Zo vormt de werktafel de discrete verhoging, een uitstulping als het ware, van de onderliggende badkamer waardoor deze bij het betreden onverwacht hoog en ruim aandoet.

Dankzij de introductie van dit compact volume blijft de leef- en eetruimte maximaal en komt de oorspronkelijke aard van het industrieel gebouw het best tot zijn recht.

Feeling Wonen, n°4 'Subtiele precisie' - Jean-Michel Leclercq
adato, n°1/10 (Luxembourg) 'Die jugen Wilden' - GG Kirchner
Gentleman, n°19 'Penser la simplicité' - Bernard Roisin