woning NT

Duisburg, Tervuren

woning NT

Duisburg, Tervuren 2015

Een zeer doorgedreven renovatie/transformatie van een vroeg 20ste-eeuwse ruime eengezinswoning die in bijna alle opzichten niet meer voldeed aan huidige normen. De architect deinsde dan ook niet terug om dit gebouw zeer ambitieus te benaderen en de bouwheer mee te nemen in dit verhaal. Een verhaal dat heeft geresulteerd in een zeer harmonieus geheel zowel aan de buitenzijde als binnenin.

Enkele verassingen bij de afbraakwerken benadrukten nog meer dat de renovatie zeer grondig diende te gebeuren. Hierdoor ontstond meer vrijheid om betere en meer doordachte ontwerpbeslissingen te nemen. Het draaien van de trap was er zo één van en laat een andere beleving van het huis en de omgeving toe. De grote raampartijen zijn ook zo’n ontwerpbeslissing die de woning een totaal andere gedaante hebben gegeven. Deze openingen konden maar gemaakt worden door de leefruimte naar het verdiep te schuiven en de slaapgedeeltes onderaan te plaatsen. Door grote raampartijen dwars tegen over elkaar te plaatsen ontstaan diepte en vergezichten die voordien niet in te beelden waren.

Naast duidelijke grotere ontwerp beslissingen weidde de architect zich toe op enkele knappe details die perfect passen in het geheel. In het huis zijn drie types vloerbekleding gebruikt: polybeton, parket en granito. In elk van de gemeenschappelijke ruimtes werd dit materiaal ook gebruik voor een object of meubel. Zo loopt de terrazzo douchevloer naadloos over in het in situ gemaakte granito bad. In de leefruimte is het bureau uitgevoerd in hetzelfde parket als de vloer en ontstaat ook hier één geheel. Hetzelfde principe werd ook toegepast in de keuken waar het deels zwevende keukenelement net zoals de vloer in donkerbruin beton werd gegoten.

De kleine bijbouw maakt een binnentuin net voor de badkamer en zorgt ervoor dat deze meer privacy krijgt.

De keuze voor cortenstaal werd zeer bewust genomen en sluit aan bij het aanpalende gebouw en de omgeving. Aangezien cortenstaal van nature een patine creëert die beschermend werkt, was dit tegelijk ook de ideale oplossing als tweede isolerende huid over het oorspronkelijk zeer verwaarloosde gebouw.

ingenieur: UTIL