wedstrijd VMSW

Oudegem

wedstrijd VMSW

Oudegem 2009

Open Wedstrijd, selectie

Zestien woningen, elk met hun eigenheid, vormen een geheel dat zich integreert in de buurt door de typologie van de naburige woningen, kleinere entiteiten met zadeldak aan de Oude Baan en met een plat dak aan de Varenbergstraat, over te nemen. Het bouwblok is verdeeld in kleinere delen die naar analogie met de omgeving licht verschoven werden ten opzichte van elkaar. Zo worden meerdere ingangen gecreëerd, ontstaat er kleinschaligheid en krijgen de bewoners het gevoel een private woning en niet een appartementsblok te betreden. De ingangen bevinden zich bovendien in de zijgevels, zodat ook diffuser wordt hoeveel toegangen en hoeveel woonentiteiten er precies zijn. Door het spel van de ramen ziet elke woning er verschillend uit.

Iedere unit heeft zijn specifieke pluspunten. Er zijn intiemere appartementen, appartementen gericht naar het plein… Omdat de indelingen zeer verschillend zijn ontstaat er eveneens een gefragmenteerde voorgevel. De ramen zijn geplaatst van binnenuit waardoor de voorgevel de indruk geeft toevallig en arbitrair tot stand te zijn gekomen. Binnenin de units kan nog verschoven worden zonder dat dit de gevels aantast.

Hoewel elk woontype zijn eigen karakter en uitzicht heeft, geldt voor alle units dat er naar maximaal contact met buiten werd gestreefd. Er werd getracht om zoveel mogelijk units te laten genieten van het binnengebied door deze maximaal op te delen in privétuinen. De uitzichten op deze tuinen vanuit andere units zijn beperkt gehouden mede door de woningen in de Varenbergstraat naar het plein te richten. Woningen die geen tuin hebben, hebben allen een terras. Zes van de units hebben een groot terras op het dak van hun onderbuur, twee woningen kregen een kleiner binnenterras gericht op het plein. De parkeerplaatsen, overdekt met een carportstructuur voorzien van een groendak, werden gegroepeerd in het midden van het binnengebied. Door de aangenzende tuinen in de richting van deze carports te laten afhellen worden beiden in het landschap geïntegreerd en onstaat er een glooiend geheel waaronder parkings verscholen zitten.

De binnenbouw wordt om akoestische redenen voorzien in metselwerk en beton, de buitengevels worden opgebouwd in houtskeletbouw bekleed met metselwerk en pannen in dezelfde kleur. De kleine zijgevels worden uitgevoerd in pleisterwerk. Deze logica zorgt er voor dat de volumes zowel technisch als visueel naast elkaar staan.