interieur HZ

Sint-Pieters-Woluwe

interieur HZ

Sint-Pieters-Woluwe 2015

De zeer ruime en statige herenwoning werd met veel respect en zeer zacht gerenoveerd. De utilitaire delen werden echter volledig herdacht en als op zich staande interventies uitgevoerd. De bouwheer wilde dat deze nieuwe elementen perfect aansluiten op de grandeur die het interieur van het gebouw uitstraalde. De uitdaging was om de noden van de klant te voelen en het bestaande klassieke interieur juist te benaderen met een frisse visie.

Een van de eerste ruimtes die men betreedt na het binnekomen van de woning heeft meer van een kleine ingreep dan enkel het ontwerp van een kast. De vestiaire en het toilet verschillen een half verdiep en lieten een iets speelsere benadering toe. De bovenzijde van de kast die aan één zijde dient als vestiaire, dient in het toilet als wasbak. Deze wasbak is uitgevoerd in zwarte marmer, nero marcina, een verwijzing naar de zwarte mozaïek-lijnen in de vloer. Tussen beiden ruimtes is een glasplaat geplaatst om deze toch te scheiden met zicht op de hal. Achter het opaal gedeelte van deze glaswand zit de verlichting en het toilet.

De keuken vormt visueel één geheel met de bestaande donkerbruine marmeren schouw. Om die reden is hier gekozen voor een marmer met gelijkaardig kleuren en nuancespallet, dark emperador. Centraal bevindt zich het kookeiland op werkbladhoogte. Aan de ramen bevindt zich een lager aanrecht met kasten eronder. De lagere hoogte is een bewuste keuze om natuurlijk licht van de bestaande ramen maximaal binnen te laten. De spoelbak die zich tussen de twee ramen bevindt behoud wel de hoogte van het centraal gelegen kookeiland.

De bibliotheek is een een uitgekiemd puzzelstuk van onregelmatigheden. De keuze voor een rijk en warm hout sluiten perfect aan bij de donkere lijnen in het oorspronkelijke parket. Ook in deze ruimte zijn de accenten gebaseerd op de marmer van de schouw. De kleine aanrechten boven de kastdeurtjes zijn telkens uitgevoerd in rouge Belge.

De badkamer is misschien wel het paradepaardje voor deze woning. De gemaakte ruimtelijke keuzes resulteren in optimaal en zeer logisch ruimtegebruik. Positionering van lijnverlichting benadrukt dit extra. Zo wordt de symmetrie tussen wastafel en bad zeer subtiel geaccentueerd aan de hand van de schaduwlijnen. De kastenwand boven en naast de wastafel is dan weer praktisch goed bedacht. De kastdeuren dienen aan de binnenzijde als spiegel, eens gesloten ontstaat een egale wand in een warm hout. Aangezien de hele ruimte wordt aangepakt zijn hier geen accenten aanwezig van originele materialen. Daarom is voor het bad en de wastafel gekozen voor dezelfde marmer als de keuken, dark emperador, passend bij de gebruikte houtsoort voor de kasten. Achter het bad heeft de architect van de oude schouw in deze ruimte gebruik gemaakt om de douche en het toilet plaats te geven. Hierdoor ontstaat quasi geen verlies aan oppervlakte. Deze keuze bood tegelijk de mogelijkheid om verlichting weg te werken en enkele schappen te voorzien voor de douche een het toilet. De keuze voor mat bruin glas geeft de twee kleine ruimtes de nodige privacy.

i.s.m. Ewoud Saey, architect