Woning DM

Halle

Woning DM

Halle 2020

Een klassiek herenhuis in Halle met meerdere gezichten, zowel qua architectuur als gebruik. Zo staat de gevel met grandeur in schril contrast met de achterbouw en verouderde staat van een deel hiervan. Daarnaast werd en zal het gebouw door verschillende gebruikers gebruikt worden. Een woongedeelte in de bovenste vertrekken, een kantoor op de gelijkvloers. Het belangrijkste gebrek was het verschil in afwerking door laat aangebrachte eclectische decorelementen. Samenhang was dan ook volledig zoek vanwege deze verscheidenheid.

De keuze voor een zeer grondige verbouwing van de achterbouw was dan ook vanzelfsprekend. Daarnaast werd het kantoorgedeelte grondig aangepakt en werden andere ruimtes van het hoofdgebouw mee afgewerkt.

In het hoofdgebouw worden alle kamers afgewerkt met warme materialen. Het klassieke interieur van het huis blijft gerespecteerd maar wordt soberder ingekleurd. Enkel de zolderruimte wordt hier grondiger gerenoveerd en zal enkele logeerruimtes krijgen.

De achterbouw wordt wel grondig aangepast en zal de draaispil worden van het woongedeelte. Alle aparte vertrekken zullen hierop uitgeven, op het eerste verdiep zal dit de keuken zijn en toegang tot de achtertuin, op het tweede verdiep de dressing en badkamer. De achterbouw laat wel grote aanpassingen toe en wordt gebruikt om veel licht binnen te brengen via alle zijden behalve de gemene muur. Grote schuiframen op elk verdiep en dakramen zorgen continu voor lichttoetreding en stimuleren ruimte en tijdsgevoel. Het hoofdbouw blijft behouden, het achterste gedeelte wordt afgewerkt in een ruwe bruine baksteen. Er wordt gekozen voor twee formaten waardoor meer reliëf en een meer levendige gevel ontstaat.

ingenieur: Bob Huysman
landschap: Buro Buiten