Woning CM

Asse

Woning CM

Asse 2011

Bel-étage

Deze nieuwbouwwoning werd gebouwd op een vrij perceel tussen twee bestaande huizen en is het resultaat van een doorgedreven samenwerking tussen de architect en de opdrachtgever die zelf architect-assistent is.

Hoewel de voorgevel lijkt te suggereren dat er zich achter de bekleding in afromosia slechts twee verdiepingen bevinden, gaat er achter de façade in werkelijkheid een veel ruimer huis schuil. Het grote raam vooraan dat zich evenwichtig tussen de twee onderste bouwlagen bevindt, bemoeilijkt een eenduidige lezing. Dit kiezen voor ingetogenheid en harmonie met de aanpalende woningen was een bewuste keuze en uit zich bijvoorbeeld ook in het camoufleren van de garagepoort en toegangsdeur. Bovendien biedt deze opdeling de bewoners de nodige privacy in de zitruimte aan de tuin op het gelijkvloers en welgekomen afstand van de straat in de woonvertrekken op de eerste verdieping.

De hardhouten gevelbekleding, die eveneens dienst doet als dakbedekking loopt door in het volume achteraan. Hoewel dit voor eenheid zorgt tussen voor en achter wordt achteraan meteen duidelijk dat het uitgangspunt er radicaal anders is dan het subtiel conformisme dat de voorgevel kenmerkt. Achteraan werd gekozen voor transparantie, aanpasbaarheid en ligt de nadruk op de persoonlijke ruimtebeleving van de bewoners. De grote glaspartijen schuiven open zodat de scheiding tussen binnen en buiten teniet wordt gedaan. Dit wordt versterkt door de vloerbedekking die zowel binnen als buiten in dezelfde basalten tegels werd uitgevoerd. Het terras dat zich aan de slaapkamer op de tweede verdieping bevindt gaat zelfs nog een stapje verder in het spelen met open/gesloten en transformeert na het uitrijden van het bed op wieltjes als unieke buitenslaapkamer.

i.s.m. Christophe Meersman

Le Soir - So Soir 'Notre habitat en 2017' - Isabelle Plumhans
IW Magazine °106 (Taiwan) 'House CM, Belgium' - Rowena Liu
Phaidon Atlas 'House CM'
Domus (Italia) 'il risultato della proficua collaborazione tra l’architetto e il proprietario'
Archdaily 'Wooden house CM'
DEZEEN (UK) 'House CM is a contemporary terraced house with a uniform timber facade'
A vivre (France) 'Faille Lumineuse' - Lucie Cluzan
Provinciale Architectuurprijs woningbouw 2013 'Genereuze rijwoning' - Edith Wouters