duplex Nieuwland

Brussel

duplex Nieuwland

Brussel 2003

Omdat de duplex een zeer beperkte oppervlakte van ±90m2 heeft, was de hoofdbekommernis om er toch een zo groot mogelijke ruimtelijkheid aan te geven zonder aan functionaliteit in te boeten. Door het dak aan één kant op te lichten kwamen er enkele vierkante meters bij, door het gedeeltelijk weghalen van de vloer aan de andere zijde werd er niet alleen meer licht getrokken, maar ontstond er ook visueel contact met beide verdiepingen. De afscheiding tussen beide verdiepen werd volledig beglaasd. Vanuit de slaapkamer loopt de vloer bijna visueel door in de daarondergelegen vloer van de leefruimte. Het schuine dakvlak kreeg ook drie lange lichtstroken waardoor het licht onbelemmerd de volledige dag de duplex binnenstoomt.

Het gebouw bezat voor de renovatie al een robuust karakter, dit werd behouden en versterkt door vooral te kiezen voor een beperkt aantal bouwmaterialen. Al het overtollige werd weggelaten, het essentiële is met zorg gedetailleerd. Alle meubels zijn opgenomen in het ontwerp, zo vormt keukenblok, keukenwand en het functioneel blok bijna één geheel en versterkt het bureaumeubel de perspectieflijnen van de balken.

Van de oorspronkelijke indeling is niet veel meer bewaard gebleven. Enkel de dikke houten balken die het dak droegen zijn ontbloot en vormen nu een accent op de bepleisterde wanden en plafonds. Ze zorgen dat er meer perspectief in de woning komt. De trap naar de verdieping is zo doorzichtig mogelijk behandeld, enkel de treden uit geplooid staal zijn zichtbaar gelaten. De volledige duplex, ook de badkamer en keuken, heeft dezelfde vloer, namelijk een parket van merbau, een houtkleur die trouwens dicht aanleunt bij de ontblote balken. Door voor één vloer te kiezen, vloeien de verschillende functies beter in elkaar en vergroten we de ruimte. De deurkaders, in het vlak van de muren, zijn ook in merbau uitgevoerd. Het terras kreeg een houten vloer, deze wel in bankirai, net als de tafel ‘die als het ware uit de vloer schiet’.

Op de bovenverdieping zijn de verschillende zones door middel van een aantal schuifwanden van elkaar gescheiden, en kunnen de ruimtes worden ingedeeld volgens de behoefte van de bewoners.

i.s.m. Ewoud Saey

My Home (China) '改變格局增加採光'
Design and Dialogue, 设计和对话 (China) interview - Liaoning ST Publishing
Small+Modern+Urban=Home (USA) 'Duplex in Brussels' - HarperCollins
Feeling Wonen, n°07&08 'Klein is fijn' - Kristien Vermoesen
De Standaard 'Klein maar fijn' - Annelies Rutten